Leírás és Paraméterek
A profi faszenes kürtőskalács készítővel gyerekjáték a sütemény sütés. Nem is kell más csak egy kis faszén, előre begyúrt tészta, némi jó hangulat és a család, vagy a barátok. A kürtőskalács készítő önmagában is masszívan megáll, mivel erős, vastagfalú fémből készült. Rakhatjuk a kerti asztalra, a terasz járólapjára is, de bárhová, ahol biztonsággal tudjuk sütni a kalácsokat.
Erdélyi kürtőskalács recept
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 5 kanál porcukor, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő,
8 dl tej. A beszóráshoz, és a kenéshez: 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg apróra
vágott dió
Elkészítés:
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük meleg helyen. A sütőt ez idő alatt előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük. A már megkelt tésztából egy tenyérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk. Kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körbe-körbe, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.
A fahengerre tekert tésztát a faszenes kürtőskalács sütő parázstartója fölé helyezzük és állandó forgatás mellett az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük, és szűrőn keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől barnára karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be tojásfehérjével, és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben
kenegetjük vajjal, míg megsül.
A kürtőskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, ezután óvatosan leszedjük a sütőfáról. Fogyasztásig felállítva,
letakarva tároljuk.