Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Kategóriák / Termékek
Gyors szállítás, maximum 2 munkanap
Gyors szállítás, maximum 2 munkanap
Valós, azonnal elérhető raktárkészlet
Valós, azonnal elérhető raktárkészlet
Telefonon is rendelhető, 06 30 680 0399
Telefonon is rendelhető, 06 30 680 0399
Erdélyi Kürtőskalács sütő (10002)
3.290 Ft
Menny.:db

Erdélyi Kürtőskalács sütő (10002)

3.290 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron, azonnal szállítható!
Várható szállítás: 2025. április 04.

Leírás:
  Erdélyi Kürtőskalács sütő
  A nyéllel együtt 64 cm hosszú
  A sütőfelület 20 cm hosszú és 4,5 cm átmérőjű

Anyag:
  Fa, fém

Cikkszám: 10002

Leírás és Paraméterek

Eláruljuk az eredeti erdélyi kürtőskalács titkos receptjét, hogy otthon is el tudd készíteni,
sőt, ennek a finomságnak az eredetét is megosztjuk veled!
 
Hogyan készült az első kürtőskalács? 
A kürtőskalács köré rengeteg hiedelem és monda fonódott. Az egyik szerint a tatárjárás idején,
hosszú ellenállás után a székelyföldiek úgy döntöttek, hogy menekülőre fogják, hegyekben,
barlangokban kerestek menedéket. Mivel a tatárok sehogyan sem tudták előcsalogatni őket,
elhatározták, hogy kiéheztetik az embereket. Hamarosan a tatároknak és a székelyeknek sem
volt mit enniük. Egy okos székely asszony azonban összekeverte a maradék lisztet a hamuval,
és nagy kürtőskalácsokat sütött, melyeket póznákra húzva mutogattak a tatároknak, akik ezt
meglátva éhesen és bosszúsan elvonultak.

Erdélyi kürtőskalács recept
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 5 kanál porcukor, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő,
                     8 dl tej. A beszóráshoz, és a kenéshez: 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg apróra
                     vágott dió
Elkészítés:
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, 
konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük meleg helyen. A tűzhelyet ez idő alatt
előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.

A már megkelt tésztából egy tenyérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles
csíkokat sodrunk. Kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körbe-körbe, ujjunkkal lelapítjuk,
hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.

A fahengerre tekert tésztát flekkensütő parázstartója fölé helyezzük és állandó forgatás mellett
az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük,
és szűrőn keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől barnára
karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be 
tojásfehérjével, és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben
kenegetjük vajjal, míg megsül.

A kürtőskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, ezután óvatosan leszedjük a sütőfáról. Fogyasztásig felállítva,
letakarva tároljuk.



 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.